Impulsem una declaració institucional de l’Ajuntament per intensificar la lluita contra la pobresa energètica

La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports acorda una iniciativa que pretén desenvolupar polítiques que permetin donar resposta a les dificultats que pateixen moltes famílies en l’accés a subministraments d’electricitat, gas i aigua

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha impulsat l’aprovació avui a l’Ajuntament d’una Declaració Institucional per intensificar la lluita contra la pobresa energètica. La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports ha acordat una iniciativa que pretén desenvolupar polítiques que permetin donar resposta a les dificultat que pateixen moltes famílies en l’accés a subministraments d’electricitat, gas i aigua.

El grup municipal de Trias per Barcelona, de la mà del seva portaveu adjunta, Neus Munté, ha presentat una Declaració Institucional a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports que s’ha aprovat amb els vots de tots els grups, excepte Vox.

En l’exposició de motius, la Declaració Institucional assenyala que:

El passat mes de juliol, la Síndica de Greuges de Catalunya va presentar un informe sobre l’estat de la pobresa energètica a Catalunya al 2023. L’informe posa de relleu una situació preocupant. Les successives crisis financeres sumades a la crisis energètica generada per la guerra d’Ucraïna i l’actual sequera, ha dificultat a moltes famílies l’accés a subministraments d’electricitat, gas i aigua.

A través del bo social elèctric, posat en marxa l’any 2009, es van començar a introduir descomptes en la factura elèctrica a consumidors en situacions de vulnerabilitat.

L’any 2015 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Aquesta llei, pionera a l’estat, garanteix subministraments bàsics a consumidors vulnerables que puguin demostrar la seva condició. El Reial Decret llei 8/2021 va simplificar els procediments per demostrar aquesta condició.

En el marc de l’Agenda 2030, l’Assemblea General de les Nacions Unides va establir el setè Objectiu de Desenvolupament Sostenible, relatiu a la necessitat de garantir l’accés universal a serveis energètics assequibles, fiables i moderns.

Totes aquestes mesures i els compromisos assolits han permès fer importants avenços en la lluita contra la pobresa energètica, però encara queda camí per recórrer. Atès que ens trobem en l’etapa més freda de l’estació hivernal, cal seguir promovent actuacions enfocades a prevenir aquelles situacions que puguin degenerar en casos de pobresa energètica.

Per tot plegat, la Declaració en la seva part executiva acorda:

  1. Intensificar el compromís, des de l’Ajuntament de Barcelona, en la lluita contra la pobresa energètica.
  2. A partir de l’anàlisi i treball de les dades periòdiques sobre l’estat de la pobresa energètica a la ciutat de Barcelona, desenvolupar polítiques que permetin donar resposta als reptes concrets que es presentin.
  3. Seguir impulsant els Punts d’Assessorament Energètic com espais d’informació, atenció i intervenció, per tal de que els seus usuaris puguin exercir els seus drets energètics, tot consolidant-los, reduint els temps d’espera per a rebre informació i assessorament i reforçant-ne els serveis durant les estacions més caloroses i fredes de l’any.
  4. Facilitar instal·lacions de titularitat municipal i promoure les intervencions socials necessàries amb l’objectiu de garantir l’atenció a les persones en situació de sensellarisme, per tal d’assegurar que puguin resguardar-se de la calor i el fred.
  5. Convocar reunions informatives amb els Grups Municipals, abans de l’inici de l’hivern i l’estiu, per explicar les línies d’actuació municipals per a combatre la pobresa energètica a la ciutat.
  6. Potenciar el grup de treball de pobresa energètica del Consell d’Habitatge Social de Barcelona.
  7. Instar al Govern de l’estat a revisar alguns problemes derivats de la implementació del bo social elèctric, com la extrema burocratització dels tràmits.
  8. Traslladar el contingut d’aquesta declaració institucional a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Govern d’Espanya, Unió Europea així com l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i la Federación Española de Municipios y Províncias.

Barcelona, 16 de gener de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt