Demanem al govern Collboni incrementar les ajudes als joves per combatre l’exclusió residencial

El grup municipal ho reclamarà amb una proposició a les comissions de Plenari, on també demanarà elaborar un nou Pla d’abordatge contra el sensellarisme, així com un Pla econòmic per la muntanya de Montjuïc, entre d’altres iniciatives

El Grup Municipal de Trias per Barcelona demanarà aquesta setmana al Govern de l’Alcalde Jaume Collboni incrementar les ajudes als joves per combatre l’exclusió residencial. El grup de TriasxBCN ho reclamarà amb una proposició a les comissions de Plenari de dimarts i dimecres, on també demanarà elaborar un nou Pla d’abordatge contra el sensellarisme, així com un Pla econòmic per la muntanya de Montjuïc, entre d’altres iniciatives.

El portaveu del grup de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis; i la portaveu adjunta, Neus Munté, han presentat aquest matí en roda de premsa les iniciatives que la seva formació defensarà a les comissions de Plenari, que se celebren demà i dimecres. Martí Galbis ha assenyalat que “el 2024 comença amb una situació idèntica a la del 2023 pel que respecta a la inacció del govern municipal: tenim un govern en minoria, que no té iniciativa política i no aporta res als ordres del dia de les comissions. Ho hem de denunciar perquè una de les obligacions d’un govern és presentar iniciatives a negociar i la ciutat té mancances que cal abordar”.

Martí ha explicat que la proposició de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, que defensarà el regidor Damià Calvet demà, reclama al Govern municipal:

  • Que informi, a la propera Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, sobre les accions específiques previstes i les que ja està executant per tal d’abordar la situació d’exclusió residencial que pateixen els joves a la ciutat de Barcelona.
  • I que informi també sobre el nombre d’habitatges de lloguer social adjudicats a joves de la reserva del 30% de les adjudicacions i del 25% de l’oferta de la borsa d’habitatges de lloguer.
  • Que posi en marxa i concreti les mesures anunciades en el Pla d’Adolescència i Joventut 2023-2030 amb relació a l’habitatge com les promocions específiques d’habitatge dotacional per a joves i l’ajut per la compra de mobiliari o electrodomèstics.
  • I que promogui, des del Consorci d’Habitatge de Barcelona, la creació d’un ajut al lloguer destinat a joves residents a la ciutat, amb unes bases adaptades a la situació actual del mercat de lloguer a Barcelona.

“Volem incrementar les ajudes als joves per combatre exclusió residencial”, ha dit el portaveu de TriasxBCN.

Martí ha explicat també que a la Comissió de Presidència de dimecres al matí, la regidora Victòria Alsina reclamarà amb una proposició que l’Ajuntament i el seu Govern, en el marc de la Barcelona International Welcome Desk, promogui la participació en la vida social, cultural i política de Barcelona i fomenti el diàleg intercultural a través de:

  1. La realització, de forma periòdica, de cursos de llengua catalana així com de cursos de cultura local i popular, amb l’objectiu d’integrar aquesta comunitat a la vida social i als diferents esdeveniments de caràcter popular als seus respectius barris.
  2. La creació d’un espai de trobada entre barcelonins i barcelonines i persones nouvingudes, que s’organitzi periòdicament, i que permeti intercanviar experiències i testimonis sobre la vida als diferents barris de Barcelona, amb l’objectiu de que aquest espai esdevingui una eina d’integració a la vida comunitària de la ciutat.
  3. Ampliar l’oferta del programa Gaudir Més i supeditar-lo a la participació de les iniciatives esmentades en els punts 1 i 2 de la present proposició, amb l’objectiu d’incentivar la participació en la vida social i comunitària de la ciutat.
  4. El disseny de fulletons, tríptics i banners informatius sobre la Barcelona International Welcome Desk i les iniciatives esmentades, per a difondre i repartir als nouvinguts a través de les Oficines d’Atenció Ciutadana i l’Oficina Virtual de Tràmits.

“Volem millorar l’atenció, la integració i l’acompanyament a persones nouvingudes. Ens preocupa que hi hagi col·lectius que no s’integren o s’integren molt poc, perquè volem una ciutat cohesionada”, ha indicat Jordi Martí Galbis.

En aquesta mateixa Comissió, Martí defensarà un Prec amb el qual reclamarà al Govern municipal que “ampliï el Servei d’Atenció a la Víctima de la Guardia Urbana a fi de poder detectar i atendre a totes les víctimes de violència masclista, i en especial de violència  sexual, de la ciutat de Barcelona, prioritzant l’obertura de serveis específics a totes les unitats territorials, i en especial, en l’atenció de caire nocturn”.

Segons les dades de l’Hospital Clínic, centre de referència en l’atenció a víctimes de violència sexual, s’han ates l’any passat 587 casos d’agressions sexuals, un 5,6% més respecte l’any anterior. “Aquesta xacra segueix creixent, les dades fan por, hem d’oferir més i millors recursos especialitzats”, ha assenyalat Martí Galbis.

De la seva banda, la portaveu adjunta del grup de TriasxBCN, Neus Munté, ha explicat que a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports la regidora Titon Lailla defensarà una iniciativa que reclama al Govern socialista: “Elaborar un nou Pla d’abordatge contra el sensellarisme corresponent a l’actual mandat en el marc de la Xarxa d’atenció a persones sense llar i presentar-lo en comissió de drets socials del mes de març”.

“El fenomen del sensellarisme no és únic de Barcelona, però cal treballar molt més des de l’ajuntament per fer front al creixement sostingut de persones que viuen al ras”, ha dit Munté, recordant que l’últim recompte de la fundació Arrels del passat 13 de desembre ha detectat 1.384 persones sense llar a la ciutat de Barcelona, això és un augment del 12% respecte al recompte del 2022. En 8 anys, els 8 anys dels Governs d’Ada Colau, l’augment ha estat del 55%.

“Les administracions, també la Generalitat, han de fer els deures”. El darrer Pla municipal de lluita contra el sensellarisme finalitzava l’any 2020, “cal actualitzar-lo escoltant entitats”, ha reclamat Munté.

També en aquesta Comissió, Neus Munté defensarà un Prec que reclama al Govern “Elaborar un estudi, des de l’Institut Municipal d’Educació, sobre fórmules per tal de compensar a les famílies que no obtenen plaça d’Escola Bressol municipal, i presentar les seves conclusions davant la Comissió de Drets socials, Cultura i Esports en el termini de dos mesos”.

Finalment, la portaveu adjunta ha explicat que a la Comissió d’Economia i Hisenda, la proposició, defensarà la regidora Victòria Alsina, demana:

“Elaborar de forma participada, tant amb els principals agents econòmics de la ciutat com amb tots els grups municipals, un Pla econòmic per la muntanya de Montjuïc, així com el model de finançament d’aquest pla, i que aquest contempli les prioritats i el model econòmic que la ciutat de Barcelona vol liderar i desenvolupar.

Aquest pla de finançament cal que contempli, com a mínim, tres línies d’actuació:

– Consolidar un pla econòmic per a tota la muntanya de Montjuïc així com pels barris del voltant de la muntanya.

– Declarar el centenari de l’Exposició Internacional de 1929 com esdeveniment excepcional d’interès públic obtenint els beneficis fiscals associats a aquesta declaració.

– Realitzar un estudi per utilitzar parcialment la recaptació de la taxa turística per finançar aquest pla econòmic.”

 

Barcelona, 15 de gener de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt