A instàncies de TriasxBCN, el govern elaborarà, de la mà d’experts, una campanya de sensibilització sobre l’endometriosi

A la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports l’executiu rebutja un altre prec de TriasxBCN que reclama instar la Generalitat a incrementar el pressupost de despeses de funcionament a l’escola concertada per tal de garantir els estàndards de qualitat en el conjunt de centres del Servei d’Educació de Catalunya

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha aconseguit que el govern de Jaume Collboni es comprometi a elaborar, en col·laboració amb les entitats especialitzades, una campanya de sensibilització del que és l’endometriosi. A la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports l’executiu socialista ha rebutjat un altre prec de TriasxBCN que reclama instar la Generalitat a incrementar el pressupost de despeses de funcionament a l’escola concertada per tal de garantir els estàndards de qualitat en el conjunt de centres del Servei d’Educació de Catalunya.

La regidora de TriasxBCN Titon Lailla ha presentat un prec, acceptat per l’executiu del PSC, que acorda: “Que l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb les entitats especialitzades, elabori una campanya de sensibilització del que és l’endometriosi: símptomes, procés de diagnosi, conseqüències que provoca,  la campanya haurà de constar de pòsters i tríptics informatius als Centres educatius, especialment d’Educació secundària Obligatòria, Batxillerat  formació professional i Centres universitaris i espais per joves de la ciutat, punts d’informació juvenil i també ens els centres d’atenció primària;  per donar a conèixer la malaltia a tothom i per tal de lluitar contra els mites sobre la menstruació que porten a creure que és normal trobar-se molt malament i eviten demanar ajuda professional i, per tant, retarden el diagnòstic”.

La regidora de Trias per Barcelona ha explicat que el passat 8 de març es va celebrar el Dia Internacional de la Dona, que l’Ajuntament va commemorar amb el lema ‘Trenquem el sostre de vidre’, “però hi ha un altre sostre de vidre que és el de l’endometriosi”, una malaltia crònica que es caracteritza pel creixement d’un teixit similar a l’endometri fora de l’úter, generalment dins de l’abdomen i, excepcionalment, fora. Aquesta malaltia afecta les dones exclusivament i va lligada a la menstruació, causa molt de dolor, està infradiagnosticada, i pot produir infertilitat. “I avui dia encara està minimitzada, per no dir invisibilitzada, i provoca molta incapacitat i efectes en la vida diària”, ha destacat la regidora.

Lailla ha explicat que “hi ha camí per fer en recerca i l’atenció sanitària, que no són competència de l’ajuntament, però sí que pot fer campanyes de sensibilització entre les noies, que poden trigar a relacionar el dolor amb una patologia que si es tracta precoçment tindrà menys efectes en la seva vida”.

La regidora ha agraït l’acceptació del prec i ha recordat que una de cada deu dones pateix aquesta malaltia i que el pròxim dia 14 de març, aquest dijous, se celebra el Dia Internacional de l’Endometriosi.

D’altra banda, la portaveu adjunta del grup de Trias per Barcelona, Neus Munté, ha presentat un altre prec, que el govern ha rebutjat, i que reclamava: “Que l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona instin a la Generalitat de Catalunya a incrementar el pressupost de despeses de funcionament un 40% a l’escola concertada en els pressupostos de la Generalitat 2024 per tal de garantir els estàndards de qualitat en el conjunt de centres del Servei d’Educació de Catalunya”.

Munté ha explicat que el govern municipal va presentar el Pla Clima Escola Barcelona al plenari del mes de gener. Així, hi ha centres que tenen una intervenció directa de climatització dels seus espais, mentre que altres centres, en no tenir una titularitat pública, han de decidir si fer aquesta inversió o cobrir costos derivats de l’escolarització directa de tots els infants. “Els episodis d’alta temperatura són cada vegada més comuns i els estudis indiquen que continuaran augmentant els pròxims anys”, ha advertit la regidora.

“Ens agradaria que tots els infants de la nostra ciutat tinguin garantida una escolarització amb els mateixos drets arreu de la ciutat. Dins d’aquests drets s’inclou el confort climàtic per tal d’assolir el millor rendiment de tot l’alumnat”, ha exposat Munté, que ha explicat que per això el seu grup proposa incrementar el pressupost de despeses de funcionament per tal de garantir els estàndards de qualitat en el conjunt de centres del Servei d’Educació de Catalunya.

“Els nens i nenes de l’escola concertada formen part del Servei d’Educació de Catalunya i haurien de gaudir dels mateixos drets que els de la resta de centres públics de la ciutat”, ha dit Munté, que ha lamentat que el govern no hagi acceptat el prec. “El Pla Clima és una bona iniciativa que volem que arribi a tots per igual, lamentem que no  sigui així”, ha conclòs.

Barcelona, 12 de març de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt