Arrosseguem el govern Collboni a refermar el compromís de l’Ajuntament amb el projecte de regeneració urbana del Besòs

El regidor Damià Calvet, en un debat extraordinari provocat per TriasxBCN, Comú i ERC, assegura que El Besòs i el Maresme necessiten atenció per revertir la segregació socioresidencial i vulnerabilitat urbana que afecta el seu veïnat, perquè “l’ascensor social passa per la millora física del barri”

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha aconseguit avui arrossegar el govern de Jaume Collboni a refermar el compromís de l’Ajuntament amb el projecte de regeneració urbana del Besòs. El regidor Damià Calvet ha assegurat, en un debat en Comissió Extraordinària d’Urbanisme provocat per TriasxBCN, BComú i ERC, que El Besòs i el Maresme necessiten atenció per revertir la segregació socioresidencial i vulnerabilitat urbana que afecta el seu veïnat perquè “l’ascensor social passa per la millora física del barri”.

Aquest matí ha tingut lloc a l’Ajuntament de Barcelona una sessió extraordinària de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Habitatge i Mobilitat, celebrada a petició dels grups de TriasxBCN, Comuns i ERC sobre la rehabilitació d’El Besòs i el Maresme, en que s’ha votat una iniciativa conjunta de les tres formacions. Tots els grups, a més dels proposants, han donat suport a la iniciativa, que “acorda:

  1. Expressar el compromís amb el projecte de ciutat de Regeneració Urbana en els àmbits del Besòs-Maresme, Trinitat Vella, Canyelles, La Pau, Can Peguera i els Jardins de Massana.
  2. Presentar un Pla de Regeneració urbana pels 6 àmbits, on es concretin les actuacions segons criteris tècnics d’urgència (tenint un mapeig de si hi ha finques amb mesures cautelars) i que incorpori també les mesures d’innovació desenvolupades.
  3. Convocar les taules de seguiment de Regeneració Urbana dels 6 àmbits i implantar un protocol de comunicació veïnal, que inclogui establir vies de comunicació regular amb les comunitats i també els acords necessaris amb el veïnat abans de la signatura del conveni, abans de la licitació d’obres, durant les obres i després de les obres.
  4. Concretar la inversió de 51 milions d’euros provinents dels Next Generation, així com traslladar a la Generalitat i l’Estat la necessitat de la seva participació econòmica.
  5. Crear una Taula de Seguiment de ciutat del programa Regeneració Urbana amb tots els grups de l’oposició per poder tenir un espai on s’informi de com avança aquest projecte.”

En nom de Trias per Barcelona, el seu regidor en l’àmbit de l’urbanisme, Damià Calvet, ha explicat que l’any 2020, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar per unanimitat un Programa de regeneració urbana amb l’objectiu de transcendir les polítiques clàssiques de rehabilitació i millorar les condicions de vulnerabilitat en el parc d’habitatge de la ciutat, iniciant un projecte pilot a Trinitat Vella i el Besòs-Maresme al qual més tard es van unir els barris de Canyelles, La Pau, Can Peguera i els Jardins de Massana: sis barris i uns 10.500 habitatges.

“El barri d’El Besòs i el Maresme es desenvolupa els anys 60 del segle passat, i anys després afloren patologies estructurals, fet que implica que s’hi hagi d’intervenir”, ha explicat el regidor Calvet, que ha afegit que “es van dur a terme intervencions, però la necessitat de rehabilitació perdura i l’any 2020 s’aprovà el Programa de regeneració urbana”.

El regidor de TriasxBCN ha assenyalat que la rehabilitació “és una oportunitat per posar una mirada a uns barris que han donat sortida, sovint de manera desendreçada, als canvis demogràfics provocats per les onades migratòries que ha acollit la ciutat”. Calvet ha remarcat que “aquests barris necessiten atenció per afrontar i revertir la segregació socioresidencial i vulnerabilitat urbana que afecta els seus veïns; l’ascensor social passa per la millora física del barri”.

“Des de Trias per Barcelona, Barcelona en Comú i ERC, demanem avui al govern que expressi un compromís ferm amb el programa, que hauria de estar en plena marxa”, ha dit Calvet, que ha reclamat “un full de ruta complert, amb calendari, criteris d’actuació, ordre de prioritats, finançament i també informació constant, recuperant el consens polític i social, i també transparència i concreció amb els veïns, que s’han sentit poc acompanyats”.

El regidor Calvet també ha demanat celeritat al govern municipal per no perdre els fons Next Generation que s’han adscrit a aquest pla al Besòs, i implicar els governs de la Generalitat i de l’Estat, “perquè un urbanisme àgil el que fa és generar millors condicions de vida”.

Barcelona, 21 de desembre de 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt