Forcem el Govern Collboni a iniciar una modificació urbanística per afavorir els projectes de cohabitatge a la ciutat

El regidor Damià Calvet, a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, assegura que aquesta és una fórmula d’èxit a països d’Europa i que va en la línia d’afavorir i augmentar l’oferta d’habitatge

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha aconseguit avui la majoria a l’Ajuntament per forçar el Govern de Jaume Collboni a iniciar una modificació urbanística per afavorir els projectes de cohabitatge a la ciutat. El regidor del grup de TriasxBCN Damià Calvet, a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, ha assegurat que aquesta és una fórmula d’èxit a països d’Europa i que va en la línia d’afavorir i augmentar l’oferta d’habitatge a la capital catalana.

A la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge celebrada aquesta tarda a l’Ajuntament, el regidor Damià Calvet ha presentat una proposició del grup de TriasxBCN que reclama “instar el Govern municipal, a què, en el termini de sis mesos, iniciï la modificació urbanística que permeti la implantació de projectes de cohabitatge en els següents termes:

  • En primer lloc, que en el supòsit que un operador vulgui desenvolupar un projecte en un edifici existent, en un sòl per a usos terciaris, per a implantar un ús d’habitatge amb espais comuns complementaris o de tipologies d’habitatge no convencional, estigui exempt de la reserva del 30% d’habitatge de protecció.
  • En segon lloc, que en cas que es vulgui desenvolupar un projecte d’aquestes característiques en edificis existents o d’obra nova en sòl per a usos d’habitatge, s’estudiï la viabilitat d’adaptar aquest percentatge de reserva de protecció mantenint la tipologia de cohabitatge preestablerta en el projecte”.

Damià Calvet ha assenyalat que “volem estimular l’oferta”. “En l’urbanisme i l’habitatge és important, a més de reivindicar el sector com generador de riquesa, estimular l’oferta, per solucionar, en part, la problemàtica d’accés a l’habitatge i atendre l’emergència habitacional”, ha explicat.

“El ‘coliving’”, ha exposat Calvet, “és una solució més, no la solució màgica, una més del catàleg a oferir”, i “ha estat una fórmula d’èxit on s’ha implantat, sobretot al nord Europa, sent una solució residencial flexible que aporta valors de comunitat”. A Catalunya es va fer Decret llei 50/2020 que va ser pioner a en incorporar a la Llei d’Habitatge 18/2007 la regulació dels habitatges amb espais comuns complentaris (coliving), amb el benentès de què existien noves modalitats d’allotjament en règim de lloguer que contribueixen a ampliar l’oferta d’habitatge del mercat i a garantir el dret a l’habitatge. Aquest decret plantejava una flexibilització de la norma de caràcter provisional, centrant-se en la flexibilització dels paràmetres d’habitabilitat entenent-los com a discontinus si es desenvolupen en el mateix edifici.

“Demanem modificar la reserva del 30% d’habitatge de protecció i establir que sempre que es modifiqui un edifici, amb usos terciaris, per implantar aquest ús amb espais comuns compartits o tipologies no convencionals, aquesta rehabilitació no estigui obligada a aquesta reserva del 30%, per estimular el sector i oferta d’habitatge a la nostra ciutat”, ha indicat Damià Calvet, que creu que “ajudarà també a desencallar inversions a Barcelona i facilitar un millor desenvolupament de zones com el 22@”.

La iniciativa s’ha aprovat amb el suport dels grups de Trias per Barcelona, PP i VOX; l’abstenció del grup de govern, el PSC; i els vots en contra de Barcelona en Comú i ERC. Calvet ha agraït els suports i també l’abstenció del govern, i ha afegit que “la demanda existeix”. “És una fórmula d’èxit a Europa i no pot ser que no ho sigui a Barcelona; no es tracta pas de ‘minipisos’ ni de llars permanents, i sí d’una bona proposta que va en la línia de generar més oferta”, ha conclòs.  

 

Barcelona, 12 de març de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt