Collboni incompleix el seu compromís i deixa sense casals per Nadal les famílies de la ciutat

La portaveu adjunta de TriasxBCN, Neus Munté, exigeix solucions de lleure de qualitat per aquells infants de famílies amb els pares treballant els 9 dies laborables de les vacances escolars que no es poden pagar les activitat privades i que tampoc no arriben a tots els barris

El grup municipal de ‘Trias per Barcelona’ ha denunciat avui, darrer dia de l’any del curs escolar, que el Govern de Jaume Collboni ha incomplert el seu compromís i deixa sense casals per Nadal les famílies de la ciutat. La portaveu adjunta de TriasxBCN, Neus Munté, també responsable de l’àmbit de Drets Socials de la formació, ha exigit solucions de lleure de qualitat per aquells infants de famílies amb els pares treballant els 9 dies laborables de les vacances escolars que no es poden pagar les activitat privades i que tampoc no arriben a tots els barris.

Com ha explicat Neus Munté, “les polítiques de conciliació a la nostra societat són força escasses, però des de l’Ajuntament, amb la participació de l’extens teixit d’entitats de la ciutat de Barcelona, i des de l’acció comunitària es poden oferir solucions de lleure de qualitat per aquells infants de famílies amb els pares que treballen els 9 dies laborables de les vacances escolars de Nadal, i que no disposen ni de recursos ni de família extensa disponible per a donar un cop mà”. La realitat és que avui, mentre hi ha famílies que tenen recursos contracten casals privats si en tenen necessitat, també hi ha moltes famílies que no poden fer-ho, “bé per manca de capacitat econòmica o també perquè aquesta oferta privada no està en tots els barris de la ciutat i, per tant, aquests infants no estan tenint la mateixa oportunitat de disposar d’un oci de qualitat ni els familiars la mateixa tranquil·litat de que els nens i nenes estan sent atesos en un entorn de qualitat mentre ells treballen”.

“Té tota la lògica que parlem de Nadal, un període que enguany contempla 9 dies laborables de vacances escolars, unes setmanes que, per certes professions com poden ser la restauració o el comerç, és de punta de feina i d’hores extres, i que enguany arriba en un context de creixent inflació, amb la conseqüent pèrdua de poder adquisitiu per la pujada de preus de tot”, ha reblat la regidora de TriasxBCN. “Creiem que cal donar resposta a un seguit de famílies que es troben en un entorn de precarietat laboral i als seus fills i filles que tenen dret a un oci i un lleure de qualitat, amb activitats pedagògiques adaptades a les diferents edats i basades en valors com la coeducació, la participació, l’educació ambiental, la interculturalitat, l’educació emocional i l’art”, ha dit Munté.

La portaveu adjunta de Trias per Barcelona ha lamentat la paràlisi del Govern que encapçala Jaume Collboni. Munté ha recordat que a finals de l’any passat, “el nostre grup ja va proposar a la Regidoria d’Infància, en mans aleshores també de PSC, que organitzés ja pel Nadal de 2022 i a cada districte algun casal de vacances com els que es fan a l’estiu en col·laboració del teixit associatiu; hi van votar a favor, però va arribar Nadal i no van fer res i van votar a favor i no van fer res”.

El passat mes d’octubre, i també en una proposició a la Comissió de Drets Socials, des de TriasxBCN vam proposar de nou organitzar casals de Nadal almenys en els 23 barris que estan al Pla de Barris. Sí, el Govern Collboni ens ho va votar a favor, però avui acaba el cus, demà comencen les vacances, i no han complert”. “De fet, des del Govern municipal no han estat capaços, per facilitar la tasca de recerca a les famílies, de centralitzar l’oferta existent de casals privats a la pàgina web que han fet pel Nadal (https://www.barcelona.cat/nadal/ca), on tot just apareixen 5 activitats, quan sabem que des de la iniciativa privada i associativa n’hi ha moles més als barris”, ha assegurat.

Neus Munté ha explicat que diversos estudis sobre desigualtats alerten que els alumnes que no fan activitats extraescolars es concentren en famílies amb nivells baixos d’estudis, d’ingressos o en famílies nouvingudes. “La nostra proposta neix del convenciment que les activitats extraescolars, els casals de vacances, són factor clau en l’èxit escolar, és un actiu a nivell de ciutat i una eina reductora de desigualtats. A l’Ajuntament de Barcelona tenim molt camí per recórrer fent créixer i augmentar el catàleg d’activitats i casals escolars també per Nadal”, ha conclòs Neus Munté.

 

Barcelona, 20 de desembre de 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt