Impulsem la promoció de la integració social i cultural a la ciutat dels nouvinguts a través del Barcelona International Welcome Desk

La regidora Victòria Alsina demana treballar per la integració plena a la vida comunitària i identitat barcelonina de la població de nacionalitat estrangera, que ja és una quarta part de la població de la ciutat

El Grup Municipal de Trias per Barcelona ha aconseguit avui que el govern de Jaume Collboni promogui la integració i la participació dels nouvinguts a la ciutat en la vida social, cultural i política de la ciutat a través del Barcelona International Welcome Desk. La regidora de TriasxBCN Victòria Alsina ha demanat treballar per la integració plena a la vida comunitària i identitat barcelonina de la població de nacionalitat estrangera, que ja és una quarta part de la població de la ciutat.

A la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior, la regidora Victòria Alsina ha defensat una proposició del grup de Trias per Barcelona que acorda: “Que el Govern Municipal, en el marc de la Barcelona International Welcome Desk, promogui la participació en la vida social, cultural i política de Barcelona i fomenti el diàleg intercultural a través de:

  1. La realització, de forma periòdica, de cursos de llengua catalana així com de cursos de cultura local i popular, amb l’objectiu d’integrar aquesta comunitat a la vida social i als diferents esdeveniments de caràcter popular als seus respectius barris.
  2. La creació d’un espai de trobada entre barcelonins i barcelonines i persones nouvingudes, que s’organitzi periòdicament, i que permeti intercanviar experiències i testimonis sobre la vida als diferents barris de Barcelona, amb l’objectiu de que aquest espai esdevingui una eina d’integració a la vida comunitària de la ciutat.
  3. Ampliar l’oferta del programa Gaudir Més i supeditar-lo a la participació de les iniciatives esmentades en els punts 1 i 2 de la present proposició, amb l’objectiu d’incentivar la participació en la vida social i comunitària de la ciutat.
  4. El disseny de fulletons, tríptics i banners informatius sobre la Barcelona International Welcome Desk i les iniciatives esmentades, per a difondre i repartir als nouvinguts a través de les Oficines d’Atenció Ciutadana i la Oficina Virtual de Tràmits”.

Alsina ha explicat que l’Oficina Municipal de Dades destacava que per primer cop les persones de nacionalitat estrangera ja són una quarta part de la població barcelonina registrada. “És una realitat demogràfica i social i  l’ajuntament té un rol important per treballar per la integració plena d’aquestes persones a Barcelona, una ciutat  d’acollida”, ha dit.

“El repte és que la integració es faci de manera efectiva”, ha assenyalat Alsina;  l’Ajuntament ha fet esforços, des del Servei d’Orientació i Acompanyament per a Persones Immigrades (SOAPI) i el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), “claus en la primera acollida”, que ofereixen recursos de formació bàsica pel coneixement de la llengua catalana així com programes de promoció de la participació social.  

“Però detectem que hi ha una complexitat afegida, a la qual no se li dona resposta, a l’arribada de persones que o perquè ja tenen passaport comunitari o venen a treballar a feines qualificades o a estudiar, i que representen unes 100.000 persones, normalment no fan ús d’aquestes oficines que té l’ajuntament i no tenen accés a l’oferta que proporcionen”, ha destacat la regidora de Trias per Barcelona.

Alsina ha exposat que “la taula natural d’entrada a la ciutat per aquest segment de població és la Barcelona International Welcome Desk, que no ofereix serveis relatius a la integració lingüística, cultural, o d’arrelament als districtes”.

“Demanem fer extensiva aquesta oferta perquè totes les taules d’arribada ofereixin els mateixos serveis. És important, sobretot en un moment en què l’ús del català, un catalitzador d’integració, està en decreixement. No perdem oportunitats”, ha dit.

La proposició ha comptat amb el suport dels grups de TriasxBCN, Barcelona en Comú, ERC i el PSC; l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox. Alsina ha agraït els suports, i ha afegit unes dades referents a l’ús del català a la ciutat. Segons l’Enquesta d’Usos Lingüístics, l’ús del català com a llengua habitual és del 55,4% per les persones nascudes a Catalunya, del 10% de les nascudes a la resta de l’Estat i del 5% en persones estrangeres. Segons la darrera Enquesta de Serveis Municipals, en els darrers 30 anys l’ús del català com a llengua habitual s’ha reduït un 30%, mentre que l’ús del castellà ha crescut un 6%. “Aquestes dades emmarquen la importància de fer polítiques  integrals en defensa del català”, ha conclòs Alsina.

 

Barcelona, 17 de gener de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt