Pactem amb el govern Collboni reprendre la negociació amb la Generalitat per recuperar el solar dels antics jutjats a Lluís Companys

El grup de Trias per Barcelona arrenca també el compromís de l’executiu municipal per tornar a elaborar i presentar el dossier de “Dades bàsiques de mobilitat”, amb indicadors sobre mobilitat i qualitat de l’aire circumscrits al període del 2018 fins al 2023

 El Grup de ‘Trias per Barcelona’ ha pactat amb el Govern de Jaume Collboni reprendre les negociacions amb la Generalitat per recuperar el solar dels antics jutjats al Passeig Lluís Companys i situar-hi el CAP Casc Antic. El grup de TriasxBCN ha arrencat també el compromís de l’executiu del PSC per tornar a elaborar i presentar el dossier de “Dades bàsiques de mobilitat” amb indicadors sobre mobilitat i qualitat de l’aire circumscrits al període del 2018 fins al 2023.

Damià Calvet, a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, ha defensat aquesta tarda un prec en que s’insta el Govern municipal a: “Reprendre, abans del segon trimestre del 2024, les negociacions amb el Govern de la Generalitat de Catalunya per tal d’avançar en la recuperació total o parcial del solar dels antics jutjats de titularitat municipal i en cessió a la Generalitat per tal de destinar-lo a la ubicació d’equipaments i usos pels veïns de Ciutat Vella, incloent-hi, prioritàriament en aquests usos el CAP Casc Antic”. El Govern ha acceptat el Prec.

El regidor de TriasxBCN ha explicat que la difícil situació en que es troba el CAP Casc Antic ve de llarg: el 2008 se’n va fer una remodelació en previsió que es fes una ampliació que mai va arribar. Aquesta ampliació avui no és possible realitzar-la a l’emplaçament actual del CAP, ja que comparteix ubicació amb un Centre d’Atenció i Seguiment de drogodependències i amb les dependències del Síndic de Greuges de Catalunya.

El solar dels antics jutjats, a baix de tot del Passeig Lluís Companys està buit des del 2017, quan es va dur a terme l’enderroc dels edificis. La propietat d’aquest solar és de l’Ajuntament de Barcelona, i està cedit per usos judicials a la Generalitat, que pretén implantar la nova Audiència Provincial en aquesta ubicació, un projecte que no té previsió d’inici, no obstant, fins el 2026.

 

Els veïns i els sanitaris, com ha explicat el regidor Calvet, fa anys que reclamen aquesta ampliació. La compactació de Ciutat Vella, i la gran quantitat d’edificis institucionals, fa que els usos en edificis públics destinats al barri siguin més aviat escassos. “Davant d’un emplaçament buit, que permet fins i tot compaginar diversos usos, entre ells el CAP, es fa necessari que l’Ajuntament reprengui les negociacions amb la Generalitat pel retorn d’aquest espai per tal que pugui ser utilitzat per aquests equipaments i usos de barri tan necessitat pels veïns i veïnes del districte”, ha exposat Damià Calvet, agraint l’acceptació del prec per part de l’executiu.

TriasxBCN també ha aconseguit que el govern aprovés l’altre Prec, en aquest cas defensat per la regidora Francina Vila. La iniciativa demanava: “Recollir dades, elaborar estadístiques, confeccionar el document i presentar el dossier de “Dades bàsiques de mobilitat”, fent-ho extensiu als indicadors sobre mobilitat i qualitat de l’aire  circumscrits al període des del 2018 fins el 2023. Que aquest dossier estigui presentat en el primer trimestre del 2024 i que a partir d’aquest moment la periodicitat torni a ser anual”.

L’Ajuntament de Barcelona, des de  2005 i fins el 2017, havia publicat un dossier sobre les “Dades bàsiques de mobilitat” de manera aprehensible, accessible i homogènia; “una tradició estroncada quan Barcelona en Comú va  arribar al govern”, ha remarcat Francina Vila. Aquestes dades presentaven indicadors sobre mobilitat i qualitat de l’aire: desplaçaments, seguretat viària, qualitat de l’aire, vianants, bicicleta, transport públic, vehicles de motor,  gestió del trànsit, places d’estacionament, vehicles elèctrics, etc.

“Unes dades que ens permetien radiografiar la mobilitat de la ciutat”, ha dit Vila, que ha lamentat que “quan es prenen les mesures més importants i es canvia el paradigma del model de mobilitat, aquestes dades es deixen de publicar. La preocupació que tenim és que també potser s’hagin deixat de recollir”.

El govern ha acceptat el prec, i Francina Vila ha afegit “ho agraïm, i davant la polarització política, és temps de ciència, dades i avaluació política. Estarem amatents a la seva publicació”.

Barcelona, 14 de novembre de 2023

Documents descarregables:

Nota de Premsa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt