A Sant Andreu forcem al govern Collboni a encarregar el projecte i iniciar les obres en aquest mandat del Centre Esportiu Municipal Canòdrom

Al Plenari del Consell de Districte d’aquest mes de maig, l’executiu del PSC accepta un Prec de Trias per Barcelona i es compromet a accelerar el màxim possible, mitjançant un conveni amb la Generalitat, el trasllat del Centre de Dia de la Trinitat Vella del c/ Madriguera a Trinitat Nord

El Grup Municipal de ‘Trias per Barcelona’ a Sant Andreu ha forçat al Govern de Jaume Collboni a encarregar el projecte i iniciar les obres en aquest mandat del Centre Esportiu Municipal Canòdrom (CEM Canòdrom). Al Consell Plenari del Districte d’aquest mes de maig, l’executiu del PSC ha acceptat un Prec de Trias per Barcelona i es compromet a accelerar el màxim possible, mitjançant un conveni amb la Generalitat, el trasllat del Centre de Dia de la Trinitat Vella del carrer Madriguera a Trinitat Nord.

Ahir dimecres es va celebrar el Ple del districte de Sant Andreu, on el grup de Trias per Barcelona, format per Ximena Gadea, com a consellera i portaveu, i els consellers municipals Xavier de la Cruz i Jaume Tomàs, va aconseguir l’aprovació de la proposició i del prec que hi va presentar.

La consellera portaveu Gadea va defensar la proposició que acordava: “Que el govern del Districte de Sant Andreu encarregui el projecte executiu i iniciï les obres de construcció del Centre Esportiu Municipal Canòdrom durant el mandat 2023-2027”. La iniciativa es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups polítics, mentre els consellers del PSC es van quedar sols votant en contra.

Ximena Gadea va explicar que el barri del Congrés-Indians “té un dèficit històric d’instal·lacions esportives, un dèficit  reconegut pel mateix Ajuntament de Barcelona”. El 2018, l’Ajuntament va presentar l’estudi previ per al CEM Canòdrom, el projecte preveia la construcció d’un Pavelló triple poliesportiu semisoterrat (PAV-3) amb una superfície de 3.800 m2, però en la proposta de Pla d’Actuació Municipal 2023-2027 elaborat pel Govern municipal, no hi constava explícitament la construcció del CEM Canòdrom durant aquest període, “és per aquest motiu que exigim, ara amb l’aval majoritari d’aquest Ple,  al Govern Collboni que recuperi la seva construcció per aquest mandat”.

De la seva banda, el conseller Jaume Tomàs va presentar un Prec en nom de TriasxBCN que demanava “que el govern del Districte de Sant Andreu acceleri el màxim possible, mitjançant un conveni amb la Generalitat de Catalunya, la proposta de trasllat del Centre de Dia de la Trinitat Vella del carrer Madriguera a Trinitat Nord”.

Com va exposar el conseller Tomàs, “el Centre de Dia del carrer Madriguera, al barri de la Trinitat Vella, i de titularitat de la Generalitat de Catalunya, presenta deficiències, sobretot en matèria d’evacuació. L’espai actual ha quedat petit per a acollir els usuaris en condicions òptimes que garanteixin el desenvolupament de les activitats del centre”. El conseller de TriasxBCN va agrair la resposta positiva de l’executiu del PSC, i va remarcar que “la creació d’un nou espai per aquest equipament és una reivindicació veïnal i associativa des de fa temps”.

Finalment, el conseller de Trias per Barcelona Xavier de la Cruz va presentar una pregunta per tal de conèixer “Quines han estat les gestions fetes fins ara pel Govern del Districte de Sant Andreu per tal de realitzar el canvi del nom oficial del barri número 60 de Barcelona amb l’objectiu de mantenir la memòria històrica del poble mil·lenari i que aquest nom passi de Sant Andreu a Sant Andreu de Palomar”. El Govern va evitar respondre tot reconeixent que hi ha discordança entre la Casa Gran i el Districte i que serveis jurídics està valorant la situació per oferir una posició definitiva.

De la Cruz, va exposar que “tot i la poca documentació antiga conservada, gràcies a ella sabem que a inicis de la segona meitat del segle X es fundà prop del camí Ral, a l’alçada amb una cruïlla d’antics camins i vora el Rec Comtal, la “Casa de Sant Andreu”, una petita capella vora la qual s’aixecaren unes cases. La gran quantitat de colomars (Palombariums ) que hi havia a la zona, va fer que el rector de l’església acabés signant com a rector de “Sancti Andrei de Palumbare”, d’aquesta manera, el rector ‘Geribert’ diferenciava el “seu” Sant Andreu de la resta dels ja existents.

Com va explicar el conseller de TriasxBCN, el nom de Sant Andreu de Palomar ha estat el nom del poble des del segle XI fins al 1897, amb l’annexió a Barcelona. “A partir d’aquell moment vam passar a ser un districte barceloní i a poc a poc hem anat perdent la nostra identitat. Identitat que fou sentenciada a mort després de la divisió administrativa que va fracturar el districte creant el de Nou Barris, el 1984”, va insistir Xavier de la Cruz, que també va recordar que en el Consell Plenari del mes de març del 2023, es va aprovar per unanimitat la modificació del nom actual “Sant Andreu“, pel nom històric de l’antic poble “Sant Andreu de Palomar”.

 

Barcelona, 16 de maig de 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Print
ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt