A l’Eixample forçem el govern Collboni a habilitar al districte més refugis climàtics i faci gratuïtes les piscines per combatre la calor aquest estiu

Al Plenari del Consell de l’Eixample d’aquest mes de juliol, l’executiu del PSC accepta un prec de TriasxBCN i es compromet a convocar diversos consells i comissions sectorials que encara no s’han convocat aquest mandat

El Grup Municipal de Trias per Barcelona a l’Eixample ha forçat el govern de l’Alcalde Jaume Collboni a habilitar al districte més punts com a refugis climàtics i faci gratuïtes les piscines per combatre la calor aquest estiu. Al Plenari del Consell de l’Eixample d’aquest mes de juliol, l’executiu del PSC ha acceptat un prec del grup de TriasxBCN i s’ha compromès a convocar diversos consells i comissions sectorials que encara no s’han convocat aquest mandat.

El grup de Trias per Barcelona a l’Eixample, integrat pel conseller portaveu Biel Figueras, i els consellers municipals Jaume Alcántara, Joan Cuch, Laia Domènech, Cristina Caballer, Emma Lecina, Andreu Ribera i Pol Serrano, va participar en el Plenari del districte que es va celebrar ahir dijous, en el qual es va aprovar dues de les tres iniciatives presentades.

La proposició, defensada pel conseller portaveu de TriasxBCN Biel Figueras, va ser aprovada amb els vots favorables de tots els grups i l’abstenció del PSC, i acordava: “Que el districte de l’Eixample en coordinació amb les altres àrees de l’Ajuntament de Barcelona i amb les entitats públiques i privades i amb caràcter d’urgència habiliti més punts dels nostres barris com a refugis climàtics per aquest estiu per tal de prevenir les onades de calor que ens puguin afectar durant aquest estiu, així com mantingui oberts tots els refugis climàtics durant el mes d’agost i que les piscines que en formen part siguin gratuïtes”.

Figueras va assenyalar que les dades alerten que “serem una zona cada cop més procliu a patir onades de calor extrema i que es donaran amb intervals més curts”. Per pal·liar l’efecte de la calor es va crear un sistema de refugis climàtics al llarg de la ciutat, un sistema que ofereix una mitjana d’un refugi climàtic per cada 4.600 habitants. “A l’Eixample, aquesta mitjana s’eleva fins a un refugi climàtic per cada 4.900 habitants i en algun barri, com per exemple l’Antiga Esquerra de l’Eixample, només hi ha un refugi climàtic per 14.000 persones”, va avisar.

D’altra banda, la consellera de TriasxBCN Emma Lecina va defensar un prec, que el govern va rebutjar, que reclamava: “Que en els propers sis mesos el Districte de l’Eixample col·labori en la revisió del Catàleg patrimonial tot duent a terme sessions públiques, en els consells de barri o fora d’ells, per tal de dur a terme aquesta revisió amb els veïns i veïnes i les entitats dels nostres barris”.

Com va exposar la consellera de TriasxBCN, “l’Eixample és un districte amb una gran quantitat de patrimoni arquitectònic, històric, artístic i cultural que defineix la identitat de la ciutat i és un element fonamental de la projecció de la ciutat”. “Aquest patrimoni, i el paisatge urbà, han patit una degradació important els darrers anys, patint a més actes delictius i incívics, i mostra un mal estat de conservació”, va exposar Lecina, tot afegint que “en els darrers anys el nostre districte ha patit pèrdues de patrimoni, ja que molts edificis o obres no estan inclosos en el Catàleg de Patrimoni i no disposen de cap nivell de protecció”. Figueras va lamentar la no acceptació del prec per part del govern.

Un segon prec, presentat en aquest cas pel conseller Joan Cuch, i que sí va ser acceptat, reclamava: “Que en els propers sis mesos el Govern del Districte convoqui sessions dels següents Consells i Comissions sectorials:

  • Consell d’Esports
  • Comissió de Cultura
  • Comissió de Joventut
  • Comissió de Medi Ambient

I que en aquestes sessions s’expliqui l’obra de govern d’aquest darrer any en aquests àmbits. Així com que es dugui a terme la primera convocatòria de la Taula sectorial de Cultura popular”.

Com va exposar el conseller municipal de Trias per Barcelona, en aquest primer any de mandat encara no s’han convocat les comissions i òrgans assenyalats al Prec, i va recordar que en el Plenari del mes de desembre es va aprovar la creació d’una Taula sectorial de cultura popular. “Demanem que es convoquin per tal que s’expliqui l’obra de govern d’aquest darrer any en aquests àmbits”, va demanar Joan Cuch.

TriasxBCN va presentar finalment, de la mà del conseller Andreu Ribera un seguiment de prec per tal de conèixer l’estat d’execució del que es va aprovar en el Consell Plenari de l’Eixample del 14 de desembre del 2023 que diu el següent: “Que el govern del districte es comprometi a trobar un local per Ràdio Barcelona Eixample en el termini de 6 mesos per tal que pugui realitzar la seva funció de servei públic de manera adequada i digne”.

A parer del grup de TriasxBCN, un possible emplaçament és la caseta del vigilant, a la seu de l’antiga Editorial Gustavo Gili. En aquests moments, aquest edifici acull la ‘Manifesta, la Biennal Nòmada Europea’, una biennal de cultura contemporània europea itinerant, i que es celebra aquest 2024 a Barcelona. El govern del PSC va assegurar que s’està treballant en aquesta direcció, però que cal que finalitzi el festival abans per trobar una solució definitiva.

 

Barcelona, 5 de juliol de 2024

ÚLTIMES NOTÍCIES
TEMÀTIQUES
SEGUEIX-NOS!
Desplaça cap amunt